has osman
Fide
Bahçeye çıktım, toprağımı kazdım, tohumumu ektim ama ne oldu dersin? Hiçbir şey çıkmadı! İnsan delirmemek elde değil. Tohumunuzu ekersiniz, umutla beklersiniz ve bir sabah kalktığınızda minik bir yeşil filiz görmeyi umarsınız. Ama yok! Peki, neden? Suç tohumda mı, toprakta mı yoksa bizzat sizde mi? Bu işin sırrı nerede saklı? Öncelikle tohumların kalitesine bir bakmak lazım. Her tohum ekilir, ama her tohum çıkmaz. Tohumun taze mi, yoksa bayat mı olduğunu anlamak önemli. Bayat tohumdan yeşil bir mucize beklemek, çölden su çıkarmak gibi bir şey. Tamam, biraz abarttım ama düşün bir kere...
Bir de toprağın durumu var tabi. Toprak da önemli, hem de çok. Öyle ilk bulduğun yere tohumu ekiyorsan, çıkmamasına şaşmamak lazım. Toprak besin dolu mu, yoksa kurumuş bir çorak mı? Toprak analizi yaptırmak mı? Evet, kulağa fazla akademik gelebilir, ama bu işin püf noktası burada olabilir. Organik maddece zengin bir toprakla çalışmak her zaman bir adım önde başlatır. Hele bir de toprağı doğru hazırladıysan, işte o zaman başarıya daha yakınsın demektir.
Sulama konusu da var. Çok mu su veriyorsun, az mı? İdeal miktarı bulmak tam bir sanattır. İnsan bazen bolca su vererek iyilik yaptığını sanır ama aslında kökleri boğar. Ya da az su verip, onları susuz bırakmak! Unutma, her bitkinin su ihtiyacı farklıdır. Biraz araştır, biraz dene, bitkilerin dilinden anla. Toprağın nemli kalması kadar önemli bir şey yok. Ama her gün de sulamak şart değil, dikkat et.
Sonra, güneş faktörü. Bitkiler güneşi sever, ama yanmak istemezler. Doğru miktarda ışık alıyor mu? Güneşin sıcak yüzüyle tanışmak, her bitkinin hayali. Ama fazla güneş de kavurur. Gölgeyle güneş arasında doğru dengeyi bulmak, bitkilerin yanında bir dost gibi durur. Gerekirse yerini değiştir, gerekirse bir gölge oluştur, ama ışık dengesini iyi ayarla.
Bir de sabır meselesi var. Tohum ektin diye hemen çıkacak diye bir şey yok. Sabır, bu işin altın anahtarı. Her gün kontrol edip, neden çıkmadığını dert etme. Bazen zaman alır, ama sonunda yeşil bir dost edineceksin, inan bana. Umutla beklemek, bu sürecin en tatlı tarafı. Ektiğin tohumlar belki de sana sabretmeyi öğretiyor, kim bilir?