tohum fatma
Fide
Konu Sahibi
: tohum fatma
Bir gün, eski bir ahşap sandığı karıştırırken elime geçen o küçük bez torba... İçinde, dedemin yıllar evvel kendi elleriyle sakladığı tohumlar vardı. Her bir tohum, sanki kendi hikayesini fısıldıyordu bana. Annemin mutfakta kek yaparken bir yandan da "Tohumlar kuruyup gitmesin, bir gün lazım olur" dediği anı hatırladım. İşte o an, tohum saklamanın aslında ne kadar derin bir anlam taşıdığını fark ettim. Peki, evde tohum nasıl saklanır, hiç düşündünüz mü?
Bir sabah, bahçede dolaşırken fark ettim; toprağa düşen tohumlar sessizce uyuyor gibiydi. Ama onları doğru sakladığınızda, bir gün patlamaya hazır birer küçük mucizeye dönüşebilirler. Tohumları saklamak, sadece bir kutuya koyup kaldırmak değil. Ah, neler neler var o işin içinde! Bir kere, nemden uzak tutacaksınız. Bilirsiniz, nem her şeyin düşmanı. Dedem derdi ki, "Tohumlar kuru kalmalı, tıpkı eski dostların sırlarını sakladığı gibi."
Bir başka gün, komşum Ayşe teyze geldi aklıma. Her bahar, eski reçel kavanozlarını alır, içlerini dikkatlice kurular ve tohumları öyle saklardı. "Cam kavanozlar iyidir," derdi. "Güneş ışığını içeri almazlar." O zamanlar ne anlama geldiğini pek anlamazdım ama şimdi... Şimdi biliyorum ki, bazı şeyler zamana karşı korunmalı. Tohumları saklamak da işte böyle bir şey. Tıpkı bir çocuğun geleceğini güvence altına almak gibi...
Bir akşam, babamla oturup konuşurken, "Eskiden tohumları tuzla saklarlarmış," dedi. "Tuz, nemi çeker, tohumu korur." Ne kadar ilginç değil mi? Bir yandan da düşündürücü. Tuz gibi basit bir şey, nasıl böyle önemli bir rol üstlenir? İşte bu yüzden, bazen en basit yöntemler en etkili olanlardır. Biraz tuz, biraz sabır ve çokça sevgi... Tohum saklamak da tam olarak böyle bir şey galiba.
Sonbaharın o hüzünlü havası sararken etrafı, bir gün dedemle oturmuş, tohumları nasıl sakladığını anlatmıştı. "Her tohum, içinde bir hayat saklar," demişti. "Onları saklamak, geleceği saklamaktır." Şimdi düşünüyorum da, evde tohum saklamak sadece bir pratik değil. Aynı zamanda bir gelenek, bir bağ, bir umut. Tohumlar, bir gün filizlenmek için sabırla bekler. Tıpkı bizim de bazen beklememiz gerektiği gibi...