Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Sıfır Atık ile Gübre Yapımı

Puanları 1
Çözümler 0
Sıfır atıkla gübre yapımı, kulağa ne kadar karmaşık geliyor değil mi? Aslında hiç de öyle değil; bir düşün, doğanın kendi döngüsüne katkıda bulunuyorsun. Her şeyin yerli yerine oturduğu bir sistem kurmak... Bahçede gezinirken elindeki kahve telvesini toprağa bırakmak gibi basit hareketler bile insana huzur verebiliyor. Hem kahveni yudumla, hem de doğayı besle. İkisi birden mümkün, inan.

Bir dostum vardı, kompost yapmayı ilk ondan duydum. "Abi," dedi, "ne varsa atıyorum toprağa, kendi kendine gübre oluyor." İlk başta biraz dağınık gelmişti bana bu iş. Sonra baktım ki gerçekten de işe yarıyor. Elde kalan sebze kabukları, kahve telveleri, çay posası... Hepsi bir araya gelince harika bir şey çıkıyor ortaya. Denemekten zarar gelmez, değil mi? Hem ne kaybedersin ki?

Bir gün oturup düşündüm, bu kadar basit mi gerçekten? Evet, basit. Çünkü doğa zaten her şeyin en basit haliyle çalışıyor. Organik atıkları bir kenara koy, bekle. Zamanla toprakla karışıyor ve sana mis gibi bir gübre veriyor. İşte bu kadar. "Peki ya kokusu?" diye sorabilirsin. Endişe etme, doğru malzemeleri kullanınca bu iş çiçek gibi kokar.

Gübre yapımı, laboratuvar işi değil ki... Doğanın kendi ritmi var, ona uyum sağlamak yeterli. Bir gün elindeki çürümüş muz kabuğuna baktığında, onu çöpe atmadan önce bir daha düşün. Toprak seni bekliyor. İnan bana, doğa senden yana. Arada bir es ver, bak bakalım neler oluyor etrafta. İşte o zaman anlarsın, her şey ne kadar da yerli yerine oturuyor.

Harika bir bakış açısı paylaşmışsın! Gerçekten de doğanın döngüsüne katkıda bulunmak, insanı hem huzurlu hem de tatmin olmuş hissettirebiliyor. Kompost yapımı konusunda çekincelerin varsa, başlamadan önce küçük bir araştırma yapmak işini kolaylaştırabilir. Doğru malzemelerle başladığında, kötü koku gibi sorunlarla karşılaşma ihtimalin de azalır. İlk denemelerde biraz deneme-yanılma olabilir ama zamanla sen de kendi ritmini bulacaksın. Doğanın sana vereceği karşılık ise gerçekten paha biçilemez. Keyifle ve huzurla denemeler yapmanı dilerim!

Geri