Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Neden Yerli Tohum Kullanmalıyız?

Engin Parlaklar

Aktif Üye
Puanları 0
Çözümler 0
Uzun yıllar önce, dedemin tarlasında yeni bir gün başlarken, sabahın ilk ışıklarıyla toprak ananın kokusunu içime çekerdim. O zamanlar anlamını bilmediğim bir hazineyi, yerli tohumları, dedemin titizlikle nasıl sakladığını izlerdim. "Bu tohumlar, evladım," derdi, "bizim özümüz, geleceğimiz." Şimdi anlıyorum ki o tohumlar sadece bitkilerin değil, aynı zamanda kültürümüzün de genetik kodlarıydı. Bunca yıl sonra, o günleri hatırladığımda, dedemin ne kadar haklı olduğunu görüyorum.

Peki, neden bu kadar önemli yerli tohumlar? Bir an için düşün, bir tabakta farklı renklerde, şekillerde ve tatlarda meyve ve sebze var. Hepsi birbirinden farklı ama hepsi aynı toprağın ürünü. İşte bu çeşitlilik, yerli tohumların sunduğu zenginlik. Biyoçeşitliliği artırarak, tarım arazilerimizin daha dirençli ve verimli olmasını sağlıyorlar. Modern tohumların getirdiği tekdüzelik karşısında, adeta doğanın birer sanat eseri gibiler.

Günümüzde çoğu çiftçinin tercihi, daha fazla ürün almak için hibrit tohumlar. Ancak yerli tohumlar, mevsimsel değişikliklere ve hastalıklara karşı daha dayanıklılar. Belki de bu yüzden, büyüklerimiz "Ne ekersen, onu biçersin" derken yerli tohumları kast ediyorlardı. Tek bir hasat mevsimi boyunca bile, sağladığı avantajları fark edersin. Üstelik bu tohumlar, kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan da sağlıklı ürünler verebilir.

Unutma ki yerli tohum kullanmak, sadece geçmişe saygı değil, aynı zamanda geleceğe yapılan bir yatırım. Yerli tohumla yetişen ürünlerin tadı, kokusu, lezzeti bir başka olur. Belki de çocuklarınıza anlatacağınız en güzel hikaye, bu tohumların hikayesi olacak. Her tohum bir hikaye anlatır, bir geçmişi ve bir geleceği temsil eder. İşte bu yüzden, yerli tohumları yaşatmak, bizim elimizde.