Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Mutfak Atıklarıyla Kompost Nasıl Yapılır?

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69f6a07423569.jpg

Geçen gün mutfakta havuçları doğrarken düşündüm de, şu atıklar ne olacak? Çöp mü? Hadi canım, o kadar işlevsiz mi yani? İşte o an kafama dank etti: Kompost yapmaya başlamalıyım! Evet, belki biraz çılgınca görünebilir ama mutfak atıklarını toprağa geri kazandırmak harika bir fikir. Toprak ana, bizden aldığı bu ufak hediyelerle daha verimli hale geliyor, hem de gübreye para vermekten kurtuluyoruz. Şimdi, “Ben de mi yapsam?” diye düşünüyorsanız, durun anlatayım.

Öncelikle, evdeki çay posası, yumurta kabuğu, sebze meyve kabukları... Bunlar birer hazine, vallahi billahi öyle. Başta biraz tiksinebilirsiniz, ama bir süre sonra bu döngüyü izlemek tatmin edici oluyor. Evin bir köşesine, balkon olur, bahçe olur, bir kompost kutusu edinin. Kutu dediğime bakmayın, bir kova da iş görür. Önemli olan hava alması. Hava almıyorsa, ne mi olur? Koku olur, böcek olur, aman dikkat.

Bir gün mutfakta sebzeleri doğrarken, kendimi bir bilim adamı gibi hissettim. Biraz atık, biraz toprak, biraz da su... Bir bakıyorsunuz, elinizde bir doğa mucizesi. Tabii ki zaman alıyor. Öyle hemen "Hop kompost oldun" diye bir şey yok. Sabır gerekiyor. Ama düşünsenize, kendi gübrenizi üretmenin verdiği o hazzı... Anlatılmaz yaşanır derler ya, işte öyle bir şey.

Çocukken her şeyi çöpe atardık. O zamanlar geri dönüşüm mü vardı? Şimdi ise elimde bir avuç yumurta kabuğu, sanki altın tutuyorum. Kalsiyum deposu resmen! Toprak da bunu çok seviyor, bitkiler de. Biraz dikkatli olursanız, çöp sandığınız şeylerin aslında ne kadar değerli olduğunu keşfedeceksiniz. Denemeye değer, değil mi?

Geri