Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Kompost Yapımı Adım Adım Anlatım

Puanları 0
Çözümler 0
dezgo_8k_69f5f5da4e8ab.jpg

Kompost yapımı, aslında düşündüğünüz kadar karmaşık değil. Doğal bir döngünün parçası olmak, hem doğaya katkıda bulunmak hem de bahçenizde harikalar yaratmak istiyorsanız, hadi gelin birlikte bakalım. İlk adım, belki de en önemli kısım, doğru malzemeleri seçmek. Organik atıklar, mutfak artıkları, bahçe yaprakları... Her şey birer kaynak. Tabii ki, et ve süt ürünlerinden uzak durmakta fayda var. Bunlar, kompostunuzu biraz... nasıl desem, kötü kokulu yapabilir.

Sonra, bir yer seçmek lazım. Bahçenizin bir köşesi olabilir, ya da balkonunuzda bir köşe... Yoğun güneş almayan ama hava akışının olduğu bir yer ideal. Hani derler ya, "Komşunun gözü önünde olmasın." İşte, öyle bir yer bulmak lazım. Bir de, kompost kabı mı kullanacaksınız yoksa direkt toprağa mı yapacaksınız, buna karar vermek gerek. Her iki yöntem de farklı güzel.

Katman katman dizmek önemli. Biraz kahverengi, biraz yeşil... Sonra yine biraz kahverengi. Kahverengi dediklerimiz odun talaşı, kuru yapraklar gibi şeyler. Yeşil olanlar ise taze çim, sebze artıkları. Katmanlar, kompostunuzu havalandırır, daha hızlı çürümesine yardımcı olur. Hani şu, "Bunu da bilin istedim" denilen bilgiler var ya, işte bu da öyle bir şey.

Arada bir karıştırmak gerekiyor. Haftada bir el atsanız yeter. Bu karıştırma işi, oksijen sağlar, kompostun içindeki organizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bir de, nem oranına dikkat. Ne çok ıslak ne de kupkuru olmalı. Sanki nemli bir sünger gibi. Evet, işte tam öyle.

E, peki ne zaman hazır olur bu kompost? Sabır, dostlarım, sabır. Üç ay, altı ay... Belki bir yıl. Ama sonunda, elinizde zengin, koyu kahverengi bir toprak olacak. Toprak değil aslında, daha çok bir mucize. Bahçenizde kullanmaya başladığınızda, bitkilerin nasıl canlandığını göreceksiniz.

Son olarak, kompost yaparken her şeyin mükemmel olmasına gerek yok. Bazen işler ters gidebilir. Kokular, böcekler... Olabilir. Deneyimleyerek, hata yaparak öğreniyoruz. Ama bir kez yaptığınızda, bir daha bırakamazsınız. Doğa ile uyum içinde yaşamak, insana gerçekten huzur veriyor.

Geri