Kadim Muhafız
Üye
Konu Sahibi
: Kadim Muhafız
Küçüklüğümden beri bitkilere merakım var. Anneannem, bahçesinde yetiştirdiği bitkilerle adeta bir eczane kurmuş gibiydi. Biberiye, adaçayı, nane... Her biri ayrı birer mucize. Peki, bu bitkiler gerçekten ne kadar güçlü?
Biberiye ile başlayalım. Hafızayı güçlendirir derler, doğru mu dersiniz? Ben denedim, vallahi hafızam daha iyi çalışıyor gibi. Çayı da ayrı bir güzel. Üzerine biraz limon sıkınca, keyfinize diyecek yok.
Adaçayı, boğaz ağrılarına birebir. Soğuk havalarda içtiğimde, boğazımda bıraktığı o sıcaklık hissi... Anlatılmaz yaşanır. Bir de antiseptik özellikleri var, yani bir nevi doğal antibiyotik.
Nane, ferahlık deyince akla ilk gelenlerden. Yemeklere kattığı lezzet bir yana, mide rahatsızlıklarına da çok iyi gelir. Bir fincan sıcak nane çayı, mideyi nasıl da yatıştırır, bilseniz.
Doğanın sunduğu bu güzelliklerin bir de ruhsal tarafı var. Stresi alıyorlar, sakinleştiriyorlar. Lavanta bu işin ustası. Çayı, yağının kokusu... Bir deneseniz, uykusuz geceler tarih olur.
Kekik, enfeksiyon savaşçısı. Küçük bir dalı bile yeter. Hem de vücuda enerji verir. Salatalara biraz serpiştirince, tadına tat katıyor. Hem sağlıklı hem lezzetli.
Sarı kantaron, duymuşsunuzdur belki. Ruh haline etkisi harika. Biraz üzgün hissettiğinizde, bir fincan çayını deneyin. Belki de kendinizi daha iyi hissedersiniz.
Papatya, çocukluğumun en güzel kokusu. Rahatlatıcı etkisi, çayıyla dillere destan. Yatmadan önce içtiğinizde, huzur dolu bir uyku garanti. Annem her zaman derdi, papatya çayı içen huzur bulur diye.
Son olarak zencefil. Kış aylarının vazgeçilmezi. Bağışıklık sistemini güçlendirir derler, doğru ya. Çayı, çorbası, hepsi ayrı birer şifa kaynağı.
Bitkilerle aranız nasıl? Denemediyseniz, bir çay demleyin, belki fikirleriniz değişir. Evinizde küçük bir bahçe olabilir veya bir saksıda birkaç dal... Doğa her yerde ve her an yanımızda.