Kadim Muhafız
Üye
Konu Sahibi
: Kadim Muhafız
Bitki çayı... Ah, şu sıralar herkesin elinde bir fincan, değil mi? Ama asıl mesele şu: Ne kadar süre demlemeli ki o mükemmel tadı yakalayalım? İşte, tam da burada devreye giriyor bu yazı. Herkesin bildiği ama bir türlü emin olamadığı süre mevzusu. Kimi der ki "Üç dakika yeter", kimine göre "Beş dakika az bile." Peki, doğrusu nedir?
Kimi zaman acelemiz olur, çayı döker geçeriz. Bir yudum alırız ki... Amanın, ne tatsız! Demlemek sabır ister biraz. Ama fazla da bekletirsek, o güzelim yapraklar çaya acı bir tat bırakmaz mı? Bu ince dengeyi bulmak gerek işte. Her çayın bir hikâyesi var, dinlemek lazım.
Peki, hiç düşündünüz mü, suyun sıcaklığı da önemli mi? Evet, o da bir oyun kurucu. Kaynar suyu döker dökmez çayı demlikte unutanlar var. Sonuç: Hayal kırıklığı. Sıcaklık ve süre, birbirini tamamlayan iki dost gibi. Ne çok sıcak, ne de çok soğuk... Tam kararında.
Bir de çayın cinsi var tabii. Yeşil çay nazlıdır mesela, iki dakikadan fazla dayanamaz. Siyah çay ise biraz daha dayanıklı, beş dakikaya kadar yolu var. Ama bitki çayları... Onlar apayrı bir mesele. Her biri kendi karakterine göre farklı süreler ister.
Son olarak, şunu söylemeliyim: Herkesin damak tadı farklıdır. Denemekten çekinmeyin. Kimi sert sever, kimi hafif. Önemli olan sizin keyfiniz. Deneyin, yanılın, keşfedin. Unutmayın, çay sizin için demlenir. Ve her fincan, kendi hikâyesini anlatır.