Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Topraksız Tarım ile Evde Sebze Yetiştirdim

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan okutan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

okutan

Yönetici
Bahçıvan Çırağı
Puanları 43
Çözümler 0
Bazen düşünüyorum da, bu toprağın olmadığı yerde bitki yetiştirmek nasıl bir iş? Bir gün kafama esti, dedim ki "Abi, topraksız tarım yapacağım!" İşte bu hikaye de böyle başladı. Önce bir baktım, hidroponik sistemler varmış. Aman yarabbi, her şey suyun içinde yüzüyor! Evin köşesine kurdum sistemi, bir de baktım ki suyun içinde asılı kökler. Hani derler ya, "Evin içinde bahçe kurmuşsun!" diye, tam da öyle bir şey.

Şimdi, düşünün ki bir marul var; ama toprak görmemiş. Nasıl olur? Vallahi oldu! Suya besin ekliyoruz, işte o kadar. Besin diyorum ama öyle bildiğiniz gübre filan değil, bu başka bir şey. Nutrient solution derler, içinde bitkinin ihtiyacını karşılayan her türlü mineral var. Yani bitki, toprak aramaz olmuş. Peki bu işin püf noktası ne? Su sıcaklığı önemli, 18-24 derece tutmanız lazım. Yoksa kökler pişer, benden söylemesi.

Arada bir, "Ya bu sistem elektrikle çalışıyor, elektrikler kesilirse ne yapacağım?" diye düşünmedim değil. Ama işte insan bir kere heves edince, çözümünü buluyor. Bir UPS aldım, elektrik kesintisine karşı. Sistem durmadan çalışsın diye. Yine de bu işte bir düzen, bir disiplin lazım. Su seviyesini kontrol et, pH'ı ölç, ışıklandırmayı ayarla... Yani, biraz da sabır işi.

Bir de şu var; topraksız tarım deyince, herkes bir "olmaz" diyor. Halbuki, doğa kendini yeniliyor, insan neden yenilemesin? Gözünüzde büyütmeyin, biraz araştırın, öğrenin. Sistem bir kere kuruldu mu, gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Evet, yatırım maliyetli ama uzun vadede sonuçları görünce diyorsunuz ki, "İyi ki yapmışım!" Çıkıp marketten alacağınız sebzeye para vermek yerine, kendi mahsulünüzü toplamak gibisi yok.