Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Tohumların Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69f63af949cef.jpg

Bir sabah uyandınız ve bahçenize doğru yürüdünüz. Hayallerinizdeki rengarenk çiçekler, sulu domatesler gözünüzün önünde canlanıyor. Ama o da ne? Ektiğiniz tohumlar çimlenmemiş bile. İşte o an insanın aklına ilk gelen soru: "Bu tohumlar bozulmuş mu yoksa?" Tohumların bozulup bozulmadığını anlamak için birkaç ipucu var aslında. Mesela, tohumlarınızın rengi solmuşsa ya da dokunduğunuzda ufalanıyorsa... Evet, bu kötüye işaret.

Bazen tohumları elinize aldığınızda bir ağırlık hissetmezsiniz. Sanki içleri boşalmış gibi hafif gelirler. İşte bu durumda da şüphelenmekte fayda var. Sağlıklı bir tohum dolgun ve ağır hissedilir. Peki ya kokusu? Tohumlar kuru ve kokusuz olmalı. Eğer elinize aldığınızda ekşi ya da rutubetli bir koku hissediyorsanız, üzgünüm ama o tohumlar çoktan yitip gitmiş olabilir.

"Ne yapacağım şimdi?" diye kendi kendinize sorarken bulabilirsiniz kendinizi. Tohumların bozulup bozulmadığını test etmenin bir yolu da onları su dolu bir kaba bırakmak. Yüzüyorsa, genellikle kötü haber. Sağlıklı tohumlar suya battığında dibe çöker. Ama her zaman bu kural geçerli değil, bazen de... İşte o zaman biraz daha sabır göstermek gerekebilir.

Tohumlarınızı sakladığınız yer ve koşullar da bozulma ihtimalini belirleyen faktörlerden biri. Eğer tohumları nemli bir ortamda bıraktıysanız, bozulmaları an meselesi. O yüzden kuru, serin ve karanlık bir yer en iyi tercihtir. "Ama ben hep böyle saklıyordum," diyebilirsiniz. İşte tam burada, bir hata yapmış olabileceğinizi fark edersiniz. Çünkü her tohum aynı şartlarda saklanmaz, öyle değil mi?

Son olarak, paket üzerindeki tarihlere de bir göz atmak lazım. Tohumların da bir ömrü var. Tarihi geçmiş tohumlar, çoğu zaman çimlenme kapasitesini yitirir. "Tarihi geçmiş ama yine de denemek istiyorum," diyorsanız, elbette deneyebilirsiniz. Ama beklentiyi biraz düşük tutmakta fayda var.

Geri