Neler yeni
Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Organik Gübre Nedir? Nasıl Yapılır?

Puanları 1
Çözümler 0
dezgo_8k_69f5f882776fc.jpg

Organik gübre diyorsun, nedir bu işin aslı? Hadi gel, bir bakalım. Doğanın bize sunduğu en saf ve temiz kaynaklardan biri aslında. Kimyasal gübrelerin toprağını mahvettiği, bitkileri suni bir şekilde büyüttüğü yetmezmiş gibi, bir de sağlığımızı tehdit ediyor. Organik gübre ise tam tersi; toprağı besler, bitkileri güçlendirir ve doğanın dengesini bozmadan işini yapar. Üstelik, evde yapması da bir o kadar kolay. Biraz mutfak artığı, biraz bahçe atığı ve sabır. İşte sana organik gübre.

Evde organik gübre yapımı dersen, vallahi billahi zor değil. "Kompost" diye bir şey duymuşsundur belki. Yok, duymadım diyorsan da sorun yok, anlatacağım. Mutfakta ne kadar sebze meyve kabuğun varsa, at çöpe. Yok, şaka şaka, atma tabi ki. Biriktir onları. Yeşil atıklar yani. Biraz da kahverengi atık lazım ama, ne mi onlar? Kuru yapraklar, dallar, biraz gazete kağıdı belki. Hepsini karıştır, toprağa göm ya da bir kutuya koy bekle. Beklemek işin anahtarı burada.

Peki ya bu işin püf noktası nedir diye sorarsan, işte orası biraz deneyim işi. Her şeyin fazlası zarar derler ya, bunda da öyle. Fazla yeşil atık kokutabilir, fazla kahverengi atık ise süreci yavaşlatır. İyi bir denge tutturmak lazım. Biraz sabır, biraz deneme yanılma, sonra gelsin mis gibi organik gübre. Toprağa karıştır, bitkilerine ver ve doğanın sana nasıl teşekkür ettiğini izle.

Bir zamanlar ben de bu işlere uzaktım. Sonra bir gün dedim ki, "Yeter be, bu kimyasallarla ne yapıyoruz biz?" Aldım elime bir kitap, okudum biraz, denedim biraz. Şimdi ise her bahar geldiğinde bahçemde mis gibi organik gübre kokusu. İşin en güzel yanı da ne biliyor musun? Kendi ellerinle yaptığın bir şeyin sonuçlarını görmek. İstersen sen de dene, pişman olmayacaksın.

Geri