Mine
Fide
Budama... Bahçeyle uğraşan herkesin aklını kurcalayan o mesele. Evet, şimdi düşün; eğer yapmazsan ne olur? Öncelikle, bitkilerin kendi hâllerine bırakılmaları demek, biraz da onların kendi kaderlerine terk edilmeleri demektir. O güzelim çiçekler, meyve ağaçları; artık nasıl isterlerse öyle büyürler. Ama bu büyüme her zaman sağlıklı olmaz. Düşünsene, dallar birbirine girmiş, yapraklar sararmaya başlamış... İşte budama burada devreye giriyor.
Bir de şu var: Budama yapılmadığında bitkilerde hastalık riski artar. İnanmazsın belki ama, o dalların iç içe geçmiş hâli, zararlı böceklerin yuvası hâline gelebilir. Vallahi, insanın içi bir hoş oluyor. Şöyle sağlıklı, yeşil bir bitki görmek varken, yaprakları sararmış, dalları birbirine dolanmış bir bitki... İçim acıyor yahu. Bir düşün, hasta bir bitki ne kadar üzücü, öyle değil mi?
Tabii, budama sadece bitkinin sağlığı için değil, evet, ama biraz da estetik bir şey. Bahçeye adım attığında düzenli, bakımlı bir görüntü görmek istemez misin? Ben şahsen düzenli bir bahçede oturup kahvemi yudumlamayı çok severim. Düşünsene, sarmaşıklar, güller, lavantalar... Hepsi dizilmiş, yerli yerinde. İşte bu yüzden budama var. Her şey yerli yerinde, tam da olması gerektiği gibi.
Şimdi, "Ben budama yaparsam bitkiye zarar veririm" diye düşünenler olabilir. Ama aslında budama, bitkiye zarar vermek yerine ona nefes aldıran bir şey. Dalların arasındaki havayı, güneş ışığını düşün. Bitkinin bu doğal kaynaklara ihtiyacı var. Biraz budama, biraz da sevgiyle her şeyin daha güzel olduğunu göreceksin. Her şeyin fazlası zarar, budamanın da öyle.
Bir de şöyle düşün: Eğer budama yapılmazsa, bitkiler bir süre sonra kendi ağırlıklarını taşıyamaz hâle gelirler. Dallar kırılır, yapraklar dökülür... Ve sonra bir bakmışsın, o koca ağaç, toprağa yığılmış. İşte bu yüzden, arada bir makas almak, şu dalları bir güzel temizlemek gerekiyor. Biraz dikkat, biraz da ilgiyle, bahçen tam bir cennet olabilir.