Tarımcı Kültür
Fide
Konu Sahibi
: Tarımcı Kültür
Bahçeye girdiğinde, toprağın sana ne fısıldadığını duymak gerek. Evet, abicim, toprak konuşur. Belki de, "bana biraz daha organik madde lazım" diyor. Şimdi, bu toprağı iyileştirmenin yollarına dalalım. Öncelikle, kompost candır, bilirsin. Mutfağındaki sebze artıkları, yumurta kabukları, kahve telvesi... Hepsi, doğanın geri dönüşüm mucizesine dönüşebilir. Bunu toprağa geri kazandırmak, ona hayat vermek demek. İnan bana, bitkilerin bu yeni besin kaynağına bayılacak.
Hadi biraz da fiziksel müdahaleden bahsedelim. Toprağa bir çapa atmak, o sıkışmış kökleri rahatlatmak gibidir. Ama dikkat, fazla da hırpalama. Arada bir derin nefes almasına izin ver ki, mikroorganizmalar da işini yapsın. Zaten toprağın içinde bir yaşam var, biz sadece ona biraz yardım ediyoruz. Bir de şu drenaj meselesi var ya, işte o, toprağın sağlığı için olmazsa olmazlardan. Suyu tutmayan toprağa ne yaparsan yap, dikiş tutmaz.
Gelelim bitki dostu dostlara. Toprağı iyileştirmenin en doğal yollarından biri de yeşil gübre. Bakliyat ve tahıl türleri, toprağı beslerken bir yandan da kökleriyle yapısını düzeltir. Yani, hem besin verirsin hem de yapı kazandırırsın. Bu çift taraflı kazanç, toprağı adeta yeni baştan yaratır. Hani, "çalışan kazanır" derler ya, işte bu da toprak için geçerli. Ektiğinin karşılığını fazlasıyla alırsın.
Kimi zaman da kimyasal dengeyi gözetmek lazım gelir. Toprağın pH dengesi, bitkilerin alabileceği besinleri belirler. Asitli mi, alkali mi, öğrenmek gerek. Belki de kireç eklemen lazım, belki de biraz daha organik asit. Bu dengeyi kurarsan, toprak da sana minnettarlığını gösterir. Bitkilerin daha canlı, daha sağlıklı olur. Bahçe adeta "ben buradayım" diye seslenir.
Son olarak, toprağın üstünü örtmek mühim. Malçlama dedikleri şey var ya, işte o. Hem nem korur, hem de yabani otları kontrol eder. Bir taşla iki kuş, daha ne olsun. İşin özü, toprağa değer verdiğinde, o da sana fazlasıyla geri verir. İşte böyle... Toprakla dost oldukça, bahçen de sana dost olur.