Organik Bahçecilik Paylaşım Forumu - Sebze.net

Topluluğumuzun bir parçası olmak için hemen ücretsiz hesabını oluştur! Giriş yaptığında, kendi konularını ve gönderilerini ekleyerek siteye katkıda bulunabilir, ayrıca özel gelen kutun aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabilirsin. 📌

Arama sonuçlarınız

1. tohum fatma

Evde Tohum Bankası Kurmak

Bir gün, mutfakta yemek yaparken aklınıza düşer: Bu sebzeleri kendi bahçemde yetiştirsem nasıl olurdu acaba? İşte bu düşünce, sizi evde tohum bankası kurmaya yönlendiren ilk adım olabilir. Evinizde, küçük bir köşede bile olsa, kendi tohumlarınızı saklamak ve gelecekte kullanmak... Biraz da...
  2. tohum fatma

Tohum Takası Yapabileceğiniz Yerler

Bir gün, baharın ilk ışıklarıyla uyandığınızda, elinizde tuttuğunuz o minik tohumların ne büyük hikayeler taşıdığını fark ettiniz mi? İşte o minik tohumlar, doğanın bize sunduğu en büyük mucizelerden biri. Her biri içinde bir yaşam barındırır ve bu yaşamı paylaşmak, aslında bizim de yaşamımıza...
  3. tohum fatma

Yerli Tohum ile Hibrit Tohum Farkı

Yıl 1980'ler, Anadolu'nun bereketli topraklarında bir köy. Sabahın erken saatlerinde, köyün yaşlı çınarı Mehmet amca, torunlarına tohumların sırrını anlatıyor. "Bakın evlatlar," diyor, "bu tohumlar dedelerimizden kalma, yerli tohum. Hem lezzetli hem dayanıklı." Mehmet amca, gözleri parlayarak...
  4. tohum fatma

En Değerli Yerli Tohumlar Hangileri?

Bütün hikaye, yüzyıllardır Anadolu'nun bereketli topraklarında sessizce büyüyen bir tohumla başlar. Küçük bir köyde, yaşlı bir çiftçinin ellerinde filizlenen bu tohum, aslında bir mirasın sembolüdür. Her bahar, toprağın kokusuyla birlikte umutları da yeşertir. Peki, en değerli yerli tohumlar...
  5. tohum fatma

Tohum Kurutma Yöntemleri Nelerdir?

Bir sonbahar akşamı, bahçenin köşesinde duran eski ahşap sandalyeye oturup çayınızı yudumlarken, tohumların dünyasına bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Tohum kurutma, belki de tarımın en önemli ama en az dikkat çeken aşamalarından biri. Ama şu var ki, doğru bir kurutma işlemi, tohumların uzun...
  6. tohum fatma

Evde Tohum Nasıl Saklanır?

Bir gün, eski bir ahşap sandığı karıştırırken elime geçen o küçük bez torba... İçinde, dedemin yıllar evvel kendi elleriyle sakladığı tohumlar vardı. Her bir tohum, sanki kendi hikayesini fısıldıyordu bana. Annemin mutfakta kek yaparken bir yandan da "Tohumlar kuruyup gitmesin, bir gün lazım...
  7. tohum fatma

Hibrit Tohum Nedir, Dezavantajları Nelerdir?

Bir pazar sabahı, köyün meydanında kurulan pazarda gezindiğinizi hayal edin. Çiftçiler tezgahlarının arkasında, taze meyve ve sebzelerini sergiliyor. Bir tanesi dikkat çekici: Kocaman, parlak kırmızı domatesler. Yanınıza yaklaşıp, "Bunlar hibrit tohumdan, yerli tohum değil," diye fısıldıyor...
  8. tohum fatma

Tohumlar Neden Çimlenmez?

Bir sabah, bahçeye ilk adımınızı attığınızda, toprağın o ferahlatıcı kokusunu derin bir nefesle içinize çekersiniz. Her şeyin mümkün göründüğü bu anlarda, elinizdeki küçük tohumlar geleceğin umudu gibidir. Ama ne yazık ki, bazen bu umutlar yeşermez. Peki, neden bazı tohumlar çimlenmez? Belki de...
  9. tohum fatma

Tohum Çoğaltma Yöntemleri Nelerdir?

Her şey, bir bahar sabahı bahçede dolaşırken başladı. Bahar, doğanın canlandığı, tohumların toprağa düşüp filizlendiği mevsim. Ama o sabah farklıydı; dallarda tüneyen kuşlar daha bir cıvıltılı, çiçekler daha bir renkliydi. İşte tam o sırada, bir tohumun hikayesi başladı. Ama bu hikaye, sadece...
  10. tohum fatma

Tohum Takası Nedir? Nasıl Yapılır?

Tohum takası... İlk duyduğumda nedense aklıma eski zamanların pazar yerleri geldi. Hani köy meydanında herkesin kendi mahsulünü sergilediği, el emeği göz nuru sebzelerin, meyvelerin tezgâhları süslediği o cıvıl cıvıl günler. Belki siz de hatırlıyor, o günlerin sıcaklığını hissediyorsunuzdur...
  11. tohum fatma

Tohumda Dormansi (Uyku) Nedir? Çimlenmeyen Tohumları Uyandırma Taktikleri

Tohumlar... Ah, o minik doğa harikaları! Her biri, içlerinde bir yaşam barındırıyor. Ama bazen, bu yaşamı ortaya çıkarmak için bir sihirli dokunuş gerekiyor. Evet, tohumda dormansi yani uyku hali dediğimiz şey işte tam olarak bu. Kim bilir, belki de bir tohumun içinde saklanan potansiyelin...
  12. tohum fatma

Kavun Ve Karpuzda Tohum Saflığı: Çekirdeklerin Rengi Ve Şekli Ne Anlatır?

Bir yaz günü, serin bir gölgede oturmuş, önünüzdeki dilimlenmiş karpuzun çekirdeklerini ayıklarken bulabilirsiniz kendinizi. Kimi zaman bu çekirdeklerin neden bu kadar farklı renkte ve biçimde olduklarını hiç merak ettiniz mi? Hani şu siyah, beyaz ve hatta bazen gri olanlar... İşte o...
  13. tohum fatma

Kendi Tohumunu Alanlar: İlk Meyveden Mi Yoksa En Büyük Meyveden Mi Almalı?

Düşünsene, bahçenin ortasında durmuşsun, elinde bir bıçak, önünde koca bir kova. İlk meyveden mi yoksa en büyük meyveden mi tohum alacaksın? Kafalar karışık! İlk meyvenin ayrı bir havası var, sanki bahçenin sana olan ilk selamı gibi. Ama o en büyük olan yok mu, adeta “Ben buradayım!” diye...
  14. tohum fatma

Beyler Yardım! Pembe Domates Tohumum Melezleşmiş Olabilir Mi? Belirtiler

Bir sabah uyandım ve bahçemdeki pembe domates fidelerime göz attım. İlk bakışta her şey normaldi, ama sonra... Yaprakların rengi bir tuhaf, domateslerin şekli biraz farklıydı. Kendi kendime, "Acaba tohumlar melezleşmiş olabilir mi?" diye düşündüm. İşte bu noktada içimdeki bahçıvan paniği...
  15. tohum fatma

Ev Yapımı İlaçları Güneş Altında Sıkmayın! Yaprak Yanığı Deneyimim

Ev yapımı ilaçlar, doğal yaşamın kalbine dokunan bir tutku meselesi. Ancak işin püf noktaları var. Güneşin altında kendi karışımlarınızı hazırladığınızda, işler biraz karışabilir. Yaprakların üzerindeki su damlaları, mercek etkisi yaratıp yanıklara sebebiyet verebilir. Ah bir bilseniz, o yeşil...
  16. tohum fatma

Kendi Bahçe Alet Askımı Yaptım: Garajdaki Dağınıklığı Bitiren Pratik Çözüm

Kendi bahçe alet askımı yapmak, hem garajda yer açmak hem de düzen sağlamak adına aldığım en iyi kararlardan biri oldu. Düşünsenize, elinizdeki aletler oradan oraya savrulmadan, derli toplu bir şekilde duruyor. İşte bu huzuru bulmak için kolları sıvadım ve kendi çözümümü ürettim. "Yapabilir...
  17. tohum fatma

Bitkilerim Neden Boya Kaçtı? Işık Yetersizliği Ve Cılız Gövdeler Forumu

Bitkilerinizin neden boya kaçtığını hiç merak ettiniz mi? Hani şu, bir türlü büyümek bilmeyen, cılız gövdeli bitkiler var ya... İşte onlar. Işık yetersizliği, bitki bakımında sıkça gözden kaçırılan bir detaydır. Doğru ışığı almadıklarında, bitkiler adeta bir gölge gibi solgun ve zayıf kalır. Kim...
  18. tohum fatma

Mutfakta Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer? El Ve Kap Kaçak Temizliği Tüyoları

Kabul edelim, sarımsak mutfakta bir nimettir. Ama o koku yok mu, işte o bazen baş belası. Hele ki ellerinizden çıkmıyor gibi hissettirdiğinde, insana "Abi, bu koku ne zaman geçecek?" dedirtir. Sarımsağın o keskin kokusu, lezzet kattığı kadar inatçı bir şekilde de kalıcı olabiliyor. Peki, bu...
  19. tohum fatma

Patateslerin Filizlenmesini Durdurma: Çuvalın İçine Elma Koymak İşe Yarar Mı?

Patatesler mutfaklarımızın vazgeçilmezi. Ancak ne var ki, bir süre sonra filizlenmeleri kaçınılmaz. Çözüm basit mi? Bir elma eklemek... Evet, doğru duydunuz. Elmanın yaydığı etilen gazı, patateslerin filizlenme sürecini yavaşlatıyor. Yani, mutfakta bir elma bulundurmak sadece sağlığınız için...
  20. tohum fatma

Sert Budama Mı Hafif Budama Mı? Ağacın Yaşına Göre Karar Verme

Ağaçların budanması, bahçecilikle ilgilenen herkesin karşılaştığı bir konudur. Ama işin ilginci, çoğu zaman bu konuda pek çok kişi kararsız kalır. Sert mi budamak lazım yoksa hafif mi? İşte bu sorunun cevabı, ağacın yaşıyla doğrudan ilişkili olabilir. Genç dallar taze ve canlıdır; bu yüzden...
Geri